افزایش قیمت خودرو برای جبران کاهش ارزش پول است
به گزارش اخبار خودرو ، تولید خودروهای ارزان یا افزایش قدرت خرید مردم برای تهیه خودروهای روز، مسالهای است که مورد نقد و بررسی کارشناسان قرار گرفته است.
بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که تولید خودروهای ارزانقیمت امکانپذیر نیست و باید به فکر تامین مالی خودروسازان و همچنین همکاری بانکها با خودروسازان برای ایجاد بستر مناسب خرید اقساطی خودروها باشیم.
به نظر میرسد دو مقوله ارزانقیمت و باکیفیت با هم جمعنشدنی است. نمیتوان انتظار خودرویی با کیفیت بالا و آخرین استانداردها را داشته باشیم اما در عین حال بهای آن ارزان تمام شود.
در همین زمینه با عبدالله بابایی، کارشناس صنعت خودرو و معاون سابق فروش و بازاریابی ایرانخودرو به گفتوگو پرداختیم. وی معتقد است با افزایش کیفیت و استاندارد خودروها قیمت آن نیز باید افزایش پیدا کند
وی همچنین کاهش ارزش پول را دلیل افزایش قیمت خودرو میداند و معتقد است این افزایش برای جبران کاهش ارزش پول ایجاد شده است.
وضعیت صنعت خودرو در چند سال گذشته را چگونه ارزیابی میکنید؟
صنعت خودرو با توجه به شرایطی که بعد از حذف تحریمها داشته، چه در بحث کمی، چه در بحث کیفی و چه در بحث مورد علاقه جامعه یعنی حضور محصولات جدید در بازار، بسیار رو به رشد بوده و توسعه خوبی داشته است.
درخصوص بحث کیفی خودروها بعد از آن تحریمها، چالشهای بسیاری برای صنعت خودرو اتفاق افتاد و همه تلاش داشتند به هر صورت محصول خروجی داشته باشند.
بعد از تحریم نحوه تامین و تدارکات بهتر شد و فرآیند تامین متفاوت و کیفیت قطعات هم پیشرفت کرد. در نتیجه همین افزایش کیفیت قطعات، محصولات باکیفیتتری نسبت به قبل به بازار عرضه شد.
در بحث تیراژ هم بعد از تحریمها تغییرات زیادی اتفاق افتاد و شاهد افزایش تولید خودروها بودیم. مسلما با توجه به نیاز بازار، صنعت خودرو نیز همانگونه عمل و نیاز بازار را برآورده میکند.
به بحث محصولات نو و نیاز بازار اشاره کردید. در حالحاضر تنوع محصولات در قیمتهای مختلف چگونه است؟
گزینهای که در سالهای گذشته به دلایلی مانند تحریم و عدم حضور خودروسازان بزرگی مانند پژو مغفول مانده بود، بحث محصولات نو برای مشتریان بود. در برخی سگمنتها خودروسازان داخلی ورود نکرده بودند و در آن موارد بازار آزاد و خودروهای چینی حضور فعالی داشتند.
اما با ورود ایرانخودرو، سایپا و رنو به سگمنتهای مختلف قیمتی، محصولات جدیدی وارد بازار شد. به نظر من، ایرانخودرو در آینده در تمام سگمنتها، محصولی مختلف در بازار خواهد داشت.
یعنی در همه حوزههای قیمتی محصولی در بازار خواهد داشت. این میتواند برای مردم خبر خوبی باشد که بتوانند با هر میزان توان خرید، البته تا حدود ۲۰۰میلیون تومان، از محصولات گروه صنعتی ایرانخودرو یا سایپا خرید کنند.
چرا حضور خودروسازان داخلی در سگمنتهای مختلف برای مردم خبر خوبی خواهد بود؟
چون بحث خدمات پس از فروش محصولات به پشتوانه خودروسازان داخلی را داریم. بسیاری از خودروهایی که وارد کشور میشوند اگر خدمات پس از فروش مناسبی نداشته باشند، مشتری را به زحمت میاندازند. اما وقتی خدمات پس از فروش مناسبی وجود داشته باشد این چالش به حداقل میرسد. وجود خودروهای متنوع و جدید میتواند هم برای مشتریان خوب باشد و هم برای خودروسازان بازار خوبی به وجود آورد.
آیا محدودیتهایی که برای واردات در نظر گرفته شده است به همین منظور انجام میشود؟
این موارد هیچ ارتباطی به هم ندارند چراکه هیچیک از واردکنندگان در بازار قیمتی خودروهای داخلی حضور ندارند. بیش از ۹۰ درصد خودروهای وارداتی در سگمنت بازار خودروهای داخلی نیست که بخواهند تحت تاثیر هم قرار گیرند. بحث خودروهای وارداتی مربوط به داشتن نمایندگی رسمی و برخی بحثهای پشت پرده است و ربطی به محصولات داخلی ندارد.
با انعقاد قراردادهای جدید، خودروسازان تمرکز خود را روی محصولاتی با قیمت بیش از ۵۰میلیونتومان گذاشتهاند و روی تولید خودروهای ارزانقیمت تمرکز چندانی ندارند. این مساله را چگونه ارزیابی میکنید؟
ابتدا باید بگویم که با کلمه تولید خودروهای ارزانقیمت مشکل دارم. در کشورمان چیزی گران نشده است یعنی هیچ قیمتی افزایش پیدا نکرد بلکه این ارزش پول کشور است که کاهش پیدا کرد و به یکسوم رسید.
به نسبت این کاهش ارزش پول باید قیمتها افزایش پیدا میکرد تا جبران حاصل شود. به ازای هر محصولی که میخواهیم تولید کنیم، شاخصهایی وجود دارند.
در بحث خودرو بیش از ۷۰ درصد این شاخه مواد و موادبری است و مابقی هزینههای سربار و هزینههای نیروی انسانی است. حالا ما از خودروساز میخواهیم خودرویی را تولید کند که ارزانقیمت باشد و اقشار کمدرآمد هم قدرت خرید آن را داشته باشند.
به عقیده من نگاه ما به این مسائل اشتباه است چون دنبال صنعت خودرویی هستیم که بخواهد محصولی را ارزان تولید کند. خودروهای تولیدشده در هر سگمنت قیمتی، باید با کیفیت باشند و فرقی نمیکند در رده قیمتی قیمت پایین یا بالا باشد.
پس توقع ما از تولید خودرو، تولید یک محصول باکیفیت است. حالا اگر خودروسازی بخواهد محصولی تولید کند که با کیفیت باشد، آیا میتواند از موادی استفاده کند که نامرغوب باشد تا ارزانتر تمام شود؟ مطمئنا جواب سوال خیر است مگر اینکه از مواد بیکیفیت استفاده شود که در نهایت محصول بیکیفیتتری هم به دست خواهد آمد.
باید بررسی انجام و مشخص شود که مثلا در ۶ ماه گذشته مواد پلیمری و فلزی که تشکیلدهنده یک خودرو هستند، چقدر گران شدهاند. یعنی مواد فلزی در چند ماه اخیر تا چه حد رشد قیمت داشتهاند؟ فکر میکنید یک خودروساز میتواند به قطعهساز بگوید از مواد بیکیفیت استفاده کند تا تولید ارزانتر تمام شود؟
پس باید مواد ما باکیفیت باشد تا خودروی با کیفیتی تولید کنیم، کیفیت هم یعنی پول و هزینه. پس زیرساخت قیمتی ما بر اساس مواد مورد استفاده، مشخص میشود.
امکان ندارد که خودروی ارزانی با مواد اولیه مرغوب تولید کنیم، مگر اینکه از یکسری آپشنها بکاهیم که البته بسیاری از این آپشنها هم در نقاط مختلف جهان بهعنوان حداقل استاندارد شناخته میشوند و نمیتوان کمتر از آن روی خودرو نصب کرد.
مثلا در کشورمان دو ایربگ، استاندارد یک خودرو است و خودروسازان مکلف به نصب آن هستند در صورتیکه در برخی از نقاط دنیا این مورد به عنوان آپشن شناخته میشود.
پیشنهاد شما در این خصوص چیست؟
از جامعه و رسانهها درخواست دارم که دنبال خودروهای ارزان نباشید بلکه دنبال خودروهایی با تیراژ بالا باشید. تامین منابع مالی این تیراژ بالا باید از دوش خودروساز برداشته شود. خودروساز بنگاه بانکی نیست؛ تنها یک خودرو تولید میکند و به فروش میرساند.
بانکها باید با تامین منابع مالی و مشارکت با خودروسازان، خودروها را با شرایط مناسب در اختیار مردم قرار دهند. یعنی وامهای کمبهره بلندمدت در اختیار مردم قرار دهند. البته نه برای اینکه خودروها فروخته شوند، بلکه مردم با آرامش و اطمینان خاطر خودروی خود را انتخاب و خریداری کنند.
وقتی سیاست برای تامین مالی به سمت بنگاههای مالی (لیزینگها، بانکها و…) تغییر جهت دهد، شرایط هم تغییر خواهد کرد. در همهجای دنیا این بنگاههای مالی هستند که وارد تامین پول برای مشتریان میشوند.
نرخ وام در بسیاری از نقاط دنیا پایین است و بهراحتی و با اقساط بلندمدت میتوان خودرو خریداری کرد. خودروسازان با یک نرخ مشخص، پول را دریافت میکنند و نمیتوانند با کمتر از آن هزینهای که انجام دادهاند خودرو در اختیار مردم قرار دهند.
مردم ما لایق سوار شدن بر بهترین خودروها هستند اما باید شرایط تامین منابع مالی برای آنها باید مشخص شود که قدرت خرید داشته باشند. قدرت خرید برای مردم هم باید توسط بنگاههای مالی تامین شود چون خودروسازان بنگاه مالی نیستند که یک خودروی ارزان تولید کنند و مردم هم بهصورت نقد
خریداری کنند.
پس با افزایش میزان استاندارد خودروها در ماههای آینده، قیمت خودروها هم باید افزایش پیدا کند؟
بله. باید قیمتها بالا برود. اصلا کاهش قیمت در این رابطه معنا پیدا نمیکند. مگر اینکه از یکسری موارد صرفنظر شود که بتوان خودرویی ارزان تولید کرد. وقتی کلمه ارزان بهکار برده میشود یا باید از آپشنهای آن کم شود یا باید از مواد نامرغوب استفاده کرد.
کاهش کیفیت مواد عقلانی نیست و حداقل استانداردها باید پاس شوند. عملا میبینید که پایینتر از قیمت خودروهایی که داریم، تولید خودروهای جدید با قیمتهای خاص و کمتر امکانپذیر نیست.
خودروسازان چگونه میتوانند شرایط فروش را تغییر دهند و به اقشار مختلف کشور برای خرید خودرو کمک کنند؟
خودروسازان در حال حاضر وظیفه بنگاههای مالی را هم خودشان انجام میدهند. در یک زنجیره ارزش همه با هم باید فعالیت کنند. الان خودروسازان حوزه تامین منابع مالی را هم خودشان انجام میدهند. یعنی خودشان شرایط میگذارند و هزینههای مالی را هم خودشان تقبل میکنند.
در حال حاضر هم به مردم برای خرید خودرو کمک بسیاری میکنند. شرایط نقدی یا خرید یک یا دو ساله و اینگونه شرایط را با اقساط در اختیار مردم گذاشتهاند تا قدرت خرید مردم بالا برود.
البته در این مدت قدرت خرید هم بالا رفته و استقبال خوبی از محصولات در سگمنتهای مختلف شده است. این مساله منطقی هم است چراکه اگر شرایط برای خرید ایجاد شود و مردم توان خرید داشته باشند از خرید محصولات استقبال میکنند.